Yoga tradițională

Am vorbit aici despre Mircea Eliade și respectul imens pe care i-l purtăm pentru că a reușit să transpună cel mai bine filosofia indiană pe înțelesul publicul academic european.

Dacă însă sunteți abia la început de drum în acest domeniu, iar filosofia yoga vi se pare un tărâm încă inaccesibil, atunci va trebui să începeți cu ceva mai facil.

Yoga România oferă studenților săi un sistem complet ce cuprinde

  • prelegeri,
  • āsane,
  • respirație,
  • detoxifiere indiană,
  • masaj,
  • medicină tradițională (āyurveda sau siddha),
  • marmapunctură,

toate bazate pe un suport filosofic deosebit de amplu, căci la baza acestui sistem se află capodoperele în limba sanscrită – cel mai vechi corp științifico-educațional încă păstrat pe planetă.

În România, din păcate, oamenii nu fac automat o legătură între yoga și opera marelui filosof român Mircea Eliade, astfel încât ajung să își formeze o idee despre yoga doar din ceea ce au auzit prin mass-media sau din ceea ce găsesc pe internet.

Tot ceea ce se găsește pe internet (și nu este o exagerare) nu reușește să definească yoga decât în proporție de 20-30%, întrucât autorii articolelor despre yoga sunt fie autori americani, familiarizați cu stilurile de yoga ajunse în Statele Unite începând cu epoca feminismul, fie autori din toate colțurile lumii care aparțin curentului New Age și pentru care yoga este încă o soluție hippie la problemele vieții cotidiene.

La aceștia se adaugă profesori indieni diverși (gurus, swamis, acharyas), vorbitori de engleză, care nu reușesc să transmită toată profunzimea cunoașterii cuprinsă în textele sacre, deoarece nu au fost instruiți de profesori iluștri, la care se adaugă faptul că nu stăpânesc limba sanscrită la un nivel foarte avansat încât să poată pătrunde în tainele metafizicii vedice.

În prezent, școala Shri Kali Ashram din India este singura în măsură să ofere o descifrare corectă a textelor sacre, una a cărei validitate poate fi verificată aplicând aceeași decodificare și altor sisteme filosofice precum buddhismul, jaianismul, hinduismul, creștinismul.

Corecta înțelegere a principiilor filosofice este singurul mod de a citi corect textele ce explică practica yoga, tehnicile în sine, adică felul în care trebuie întocmită seria asanelor, modul corect de practicare a respirației, felurile de masaj, procesele de detoxifiere internă și externă etc.

Fără aceasta interpretare exacta a textelor (care sunt in versuri, fiind cele mai mari epopei ale lumii), nu putem spune ca un stil de yoga este corect sau benefic oamenilor.